blower motor not working

Moderator: Moderators

blower motor not working

Postby mirage_brat » Sun Jan 31, 2016 4:23 am

well im back again with another question that has me stumped... i recently did a heater core in my car and the blower motor worked fine but my dash lights went all goofy when i put the dash back in due to a missing ground wire that i forgot to hook up... so i hooked it up and now the blower motor does work :?: :bang: :evil: the fuse is good... any suggestions????
mirage_brat
 
Posts: 121
Joined: Sat Sep 01, 2012 2:49 am


Re: blower motor not working

Postby cjbiagi » Sun Jan 31, 2016 9:10 am

Do you have voltage at the terminal for the motor? If not, go back to the switch on the dash and see if you have input voltage there. Once you get it narrowed down you should be able to isolate the problem. Knowing if the issue is either before the switch or after should help us figure it out.
Clyde.........75 Monza 2+2
User avatar
cjbiagi
 
Posts: 7991
Joined: Sun Jun 25, 2006 2:37 pm
Location: Glenwood, Illinois

1975 Chevrolet Monza

Re: blower motor not working

Postby spencerforhire » Sun Jan 31, 2016 9:30 am

The blower motor grounds through the heater housing. If it's not bolted in tight, or if you have a lot of paint or sealant around the mounting flange, it might not work. You can install a ground wire from one of the blower mounting screws directly to the body to check.
The "fleet"-
77 Vega Estate wagon- project(someday)will have TPI305/T-5, S-10 spindles/axles
72 Vega HB Drag Car -383/'Glide/9"(9.45@146.19)(6.01@117.28 1/8th)
76 Vega GT- 400/4spd/9" retired from active duty(rusty)
03 Silverado 2WD ex.cab (work truck/parts hauler)
04 Silverado 2WD ex.cab (retired)
06 Haulin' 20ft enclosed car transporter
93 Suburban- 350/4L60(retired)
00 Saturn SW2- wife's car
01 Saturn SC2- younger son's project
00 Saturn SL2- daughter's car
98 Saturn SW2- spare
and 3 more Saturn "parts cars"
Note- the very act of listing all of these has made me realize I have some kind of problem.....

Visit http://www.spencerforhire.ca
User avatar
spencerforhire
 
Posts: 2371
Joined: Mon Jul 03, 2006 9:02 pm
Location: Halifax, Nova Scotia

1972 Chevrolet Vega Hatchback

Re: blower motor not working

Postby Smiley » Sun Jan 31, 2016 7:19 pm

If it is an AC car it may need a ground wire to the blower motor itself, AC plenum is fiberglass.
User avatar
Smiley
 
Posts: 645
Joined: Tue Jul 17, 2012 2:50 am

Re: blower motor not working

Postby spencerforhire » Mon Feb 01, 2016 6:30 pm

Good point on the A/C heater box; I've only ever had one h-body with air, so I tend to forget about the non-conductive fiberglass ones.
The "fleet"-
77 Vega Estate wagon- project(someday)will have TPI305/T-5, S-10 spindles/axles
72 Vega HB Drag Car -383/'Glide/9"(9.45@146.19)(6.01@117.28 1/8th)
76 Vega GT- 400/4spd/9" retired from active duty(rusty)
03 Silverado 2WD ex.cab (work truck/parts hauler)
04 Silverado 2WD ex.cab (retired)
06 Haulin' 20ft enclosed car transporter
93 Suburban- 350/4L60(retired)
00 Saturn SW2- wife's car
01 Saturn SC2- younger son's project
00 Saturn SL2- daughter's car
98 Saturn SW2- spare
and 3 more Saturn "parts cars"
Note- the very act of listing all of these has made me realize I have some kind of problem.....

Visit http://www.spencerforhire.ca
User avatar
spencerforhire
 
Posts: 2371
Joined: Mon Jul 03, 2006 9:02 pm
Location: Halifax, Nova Scotia

1972 Chevrolet Vega Hatchback

Re: blower motor not working

Postby mirage_brat » Tue Feb 02, 2016 4:54 pm

i bought a new relay for it but havent had time to install it
mirage_brat
 
Posts: 121
Joined: Sat Sep 01, 2012 2:49 am

Re: blower motor not working

Postby spencerforhire » Wed Feb 03, 2016 9:29 pm

Don't take this the wrong way; here comes a lecture from someone who makes his living working on automotive electrical systems-
1- When asking for advice, please provide all vehicle info; year, make, model, and any options(like A/C) that are pertinent to the problem.
2- Also please tell us what you've recently changed, and what you've checked so far(you did do this, thank you).
3- There is no substitute for a little investigation work with a meter or test light. It doesn't have to be fancy; an old tail light socket and bulb will work in a pinch.
4- Don't just throw parts at it and hope to stumble upon the problem. Expensive AND frustrating.
5- When you do find the problem, please let the Forum members know what it was and your solution.

I try to help out on here whenever I can with electrical problems, but only check in early morning and late evening; response time will vary. :wink:
The "fleet"-
77 Vega Estate wagon- project(someday)will have TPI305/T-5, S-10 spindles/axles
72 Vega HB Drag Car -383/'Glide/9"(9.45@146.19)(6.01@117.28 1/8th)
76 Vega GT- 400/4spd/9" retired from active duty(rusty)
03 Silverado 2WD ex.cab (work truck/parts hauler)
04 Silverado 2WD ex.cab (retired)
06 Haulin' 20ft enclosed car transporter
93 Suburban- 350/4L60(retired)
00 Saturn SW2- wife's car
01 Saturn SC2- younger son's project
00 Saturn SL2- daughter's car
98 Saturn SW2- spare
and 3 more Saturn "parts cars"
Note- the very act of listing all of these has made me realize I have some kind of problem.....

Visit http://www.spencerforhire.ca
User avatar
spencerforhire
 
Posts: 2371
Joined: Mon Jul 03, 2006 9:02 pm
Location: Halifax, Nova Scotia

1972 Chevrolet Vega Hatchback

Re: blower motor not working

Postby mirage_brat » Tue Feb 16, 2016 6:36 am

well i changed the blower motor relay and checked the resistors and fuse (checked out fine)... plus i hooked up another gorund under the dash.
mirage_brat
 
Posts: 121
Joined: Sat Sep 01, 2012 2:49 am

Re: blower motor not working

Postby zeke » Wed Feb 17, 2016 5:11 am

There is a 3 pin connector, under the dash, that provides power to the blower switch harness, check and see if you plugged that back in.
User avatar
zeke
 
Posts: 2234
Joined: Fri Jul 21, 2006 3:27 am
Location: Southern Ontario, Canada

1979 Chevrolet Monza 2+2

Re: blower motor not working

Postby zeke » Wed Feb 17, 2016 5:38 am

Make sure this is plugged all the way in and the spade terminals are seated all the way in their connector housings.

blowerfeed.jpg
blowerfeed.jpg (222.44 KiB) Viewed 294 times



Simplified blower schematic:

hbody_blower_schematic.jpg
hbody_blower_schematic.jpg (108.52 KiB) Viewed 294 times
User avatar
zeke
 
Posts: 2234
Joined: Fri Jul 21, 2006 3:27 am
Location: Southern Ontario, Canada

1979 Chevrolet Monza 2+2

Re: blower motor not working

Postby 78 starfire » Mon Mar 21, 2016 9:43 am

I am having problems with the blower motor on my 78 starfire sx.... I am getting a clicking in the relay but the motor does not turn. I am not sure if it has to due with the green/black wire running as the ground not connecting to the ground on the car itself. (this being the prong it is connected to the green/black plug is grounded at the moter itself). If that is the case it may be fine, but I have tested the motors I have and they both work. This is frusterating. :bang:
78 starfire
 
Posts: 2
Joined: Thu Mar 17, 2016 12:11 am

Re: blower motor not working

Postby zeke » Mon Mar 21, 2016 11:34 am

Check for ground and power coming from the motor wires with a test light. Relay could have bad contacts. You can pull relay connector off and jump out the battery terminal to motor terminal and see if it runs then.

Do your lower speeds work fine?
User avatar
zeke
 
Posts: 2234
Joined: Fri Jul 21, 2006 3:27 am
Location: Southern Ontario, Canada

1979 Chevrolet Monza 2+2

Re: blower motor not working

Postby mirage_brat » Thu Mar 24, 2016 7:09 am

im not getting power anywhere for the blower motor or switch :bang: :bang:
mirage_brat
 
Posts: 121
Joined: Sat Sep 01, 2012 2:49 am

Re: blower motor not working

Postby zeke » Thu Mar 24, 2016 9:25 am

Did you check the 3 pin connector? Is there power there?
User avatar
zeke
 
Posts: 2234
Joined: Fri Jul 21, 2006 3:27 am
Location: Southern Ontario, Canada

1979 Chevrolet Monza 2+2

Re: blower motor not working

Postby 78 starfire » Fri Mar 25, 2016 1:02 pm

Is there any wiring diagram you guys would have I could look at I have a subcompact Manuel but it has no diagrams :bang: nor does it help me with the other problem I have on her
78 starfire
 
Posts: 2
Joined: Thu Mar 17, 2016 12:11 am

Next

Return to Electrical and Wiring

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest